lørdag den 24. januar 2009

42 kg.....

- ja, det er hvad vi skal spise af frugt og grønt herhjemme hos os hver uge... 42 kilo!!

Og det gør vi - nogengange endda op mod de 50 kg frugt og grønt.
Vi spiser mest grøntsager - og mest af årstidens grønne sager.
Det er naturligvis fordi de er billige og fordi de er "mest danske" på denne tid.
Derimod er der ikke så mange danske agurker eller vindruer nu - eller appelsiner eller bananer (- øhm, de er nu vist aldrig danske, vel? ) ;0)

Men altså, i mine ugentlige indkøb er der omkring de der 42 kg frugt og grønt.

Det er faktisk en del... og derfor holder vi os jo ofte til de grønne sager der er tunge - dvs. kål, gulerødder, rødbeder, persillerod, selleri, jordskokker o.lign.
Og så er der løg, porrer, lidt tomater, æbler og pærer... bønnespirer, salater af forskellig slags, spinat og kinaradise. Og så lidt af det finere og ikke så danske; meloner, appelsiner, bananer og druer. Røde peberfrugter og citroner bruger vi også hver eneste uge en hel del af - og lidt dadler, måske anelse abrikoser og figner og så det der er på dåse, men som også kan tælles med - i hvert tilfælde i drænet vægt, ananas, cocktailbær og majs, drueagurker, syltede rødbeder og så rosiner.
Kartofler må ikke tælles med i dette regnskab - ellers nåede vi, med de godt og vel 25-30 kg kartofler vi køber om ugen, hurtigt op på de 42 kg!

Vi får grøntsager til hvert måltid... og da pigerne med cøliaki jo ikke synes at deres "rugbrød" (- der jo aldrig har set skyggen af rug!) egner sig godt til madpakkeri får de som regel en salat eller noget tilsvarende med til deres frokoster når ikek de spiser hjemme.

I aften skal vi have kæmpepirog - iflg. madplanen... normalt ville vi lave een der er lavet på glutenfrit mel og een på alm. mel... men i aften er der kun to hjemme der skal ha glutenfrit, så derfor er det for meget med en hel pirog der er glutenfri.
Med en kilopris på det glutenfrie mel på godt og vel 42 kr. er der omtanke med når vi bager af det. Det betyder at vores kæmpepirogger i aften er lavet om til at være portionspirogger. Så kan vi nok også prøve at fryse et par af de glutenfrie pirogger og se om det er noget der dur - det ved man nemlig aldrig FØR man har prøvet det.

Alt glutenfrit bageri bliver smuldrende og megatørt allerede efter ½ dag, eller vådt og opløst af fyld som fx for vådt indhold i en pirog. Derfor må vi prøve os frem hver gang der er ting vi synes kunne være en god mulighed at ha klar i fryseren. I aften er det pirogger der skal gemmes lidt af og fryses hen - så kan de måske komme med i madpakker fremover?!


Til vores pirogger får vi een af denne vinters salat-hits her hos os;
Jordskokke/æble salat

Det er en simpel salat - god for årstiden og kan naturligvis gøre mere eller mindre eksklusiv alt efter det "lækkeri-pynt" der tilsættes, men den smager utrolig godt til mange forskellige ting, når den er helt "jordnær" og med kun basisingredienserne i;

Til vores familie laver vi af ca 750 g jordskokker, 4 gode faste æbler og en dressing af olie, æbleeddike, salt, peber, acaciehonning og dijonsennep.

De fint skrællede jordskokker og de uskrællede ( og meget gerne røde!) æbler skæres i fine - meget fine - små stykker, blandes og overhældes med den sammenpiskede dressing....... (dressingen kan man lave i en stor portion i et gammel syltetøjsglas og så gemme og sætte i køleskabet for så at ryste glasset vældig ihærdigt når man skal bruge lidt af det igen. alle tingenen kan jo næsten holde sig uendeligt, så det er en tidsbesparelse - har jeg lært!)

Skal salaten være mere eksklusiv (og dyrere!) så kan man smuldre et stort stykke fed fetaost over, tilsætte lidt hakkede nødder eller ristede solsikkekerner, lidt fintsnittet grønt salat - og lidt mere af dressingen.

2 kommentarer:

Losarinas mor sagde ...

Tak for tips :-)

Anonym sagde ...

Må bare si at jeg ikke har hørt om jordskokker før...:( Må i butikken å lete:) For dette hørtes både sundt og godt ut:) Takk for tipset;)