torsdag den 24. november 2011

TUNSALAT ER IKKE SMÅKAGEDEJ


Sikke en morgen... jeg ER bare ikke god til at det hele går i fisk!!
Suk... men vi overlevede, alle som een og nu er huset tomt for en stund og der er plads til mine tanker, der i øjeblikket mest er på rundfart et helt andet sted! Jeg var ellers meget tidlig på færde... as usual!

Klokken kvarter over 4 vågnede jeg op til dåd...listede op, gjorde morgentoilette, lavede et kæmpe glas koldt vand og satte mere vand over til en god mandel/kokusthe. Fandt gammelt garn der i mine tanker lige pludselig blev vældig attrakltivt fordi jeg havde set en ide og ladet den vokse sig stoooor... skrinlagde den fordi der ikke lige nu er råd til nyt garnindkøb. Og igår kom jeg så i tanke om at jeg rent faktisk havde mere end halvdelen af det garn ideen fordrede - YES! Garnlager er godt - stort garnlager er rigtig godt!

Fandt ro på min sædvanlige plads, tændte sterinlys og lod tankerne flyve, alt mens jeg slog op og regnede den ud, fandt løsninger og tog mål. Det var dejligt. Efter nogen tid kom jeg ind i gammelvant gænge med strikkeriet, og så lod jeg i tankerne den kommende morgenstund få oplads; Der er juleklippe/vi pynter hele skolen i dag-dag på friskolen. det er en dejlig tradition og det er altid yderst veltilrettelagt og skolen bliver hvert år pyntet smukt med alle børns kreativitet - dog altid inden for et i forvejen valgt tema der er fælles for hele skolen. Lærerne har forberedt det omhyggeligt og børnene elsker det.
Dagen lang er der julemusik, sang og masser af glæde, klipperi, fælles hygge og masser af på-kryds-og-tværs arbejde.
Hagen ved dagen i dag er at den kom bag på mig. Ikke sådan for alvor, for det er ALTID sidste fredag før den 1. december og var annonceret i god tid med tydelig angivelse af hvad, hvor og hvordan - så det var bare MIG der ikke havde styr på tiden, datoerne og hvor tæt på den 1. december egentlig er!

Nu brugte jeg så den stille morgen til lige at repetere om vi havde alle fornødenheder klar;

sakse til hvert barn - tjek

limstift til hvert barn - tjek

stoppenål og hvid kinesertråd til hvert barn - tjek

nissehue til alle børn - tjek ( ha ha jeg følte mig virkelig tjekket her - for jeg var så tjekket, at jeg havde pakket dem ned i een af de julekasser der er lige ved hånden året rundt! )

Æbleskiver, de glutenfrie - tjek - bagte dem igår

indkøbt cacaobrikker til hvert barn - tjek

- og så sad jeg der og godtede mig, fordi jeg vidste at jeg havde lavet en fin tunsalat til at lave sandwich af til alle madpakkerne - det var ski' da nemt og godt med godt brød og fisk når nu dagen ellers bød...på....sukkerstof...og øøøøhhh bøøøhhh .... HJÆÆÆLP - småkager!!!!

Min hjerne regnede lynhurtigt ud, at glutenfrie pebernødder kunne jeg absolut ikke nå at bage - der var kun 20 minutter, til jeg skulle sørge for at få Lauritz op og afsted - tænke tænke tænke... jeps, det gør vi... glutenfrie Tyttebøvsere - det er løsningen!!
Sådan - frem med Lauritz' morgenmad - havregryn - to portioner - een uden og een med sukker, øse hans epilepsimedicin op, finde hans løbetøj, tjekke hans kontaktbog - ser der skal medbringes et eller andet på mandag - som de har glemt at skrive hvad er... jeg skriver en hurtig besked - ha - 5 minutter endnu før Lauritz skal op. Jeg er i god tid og har styr på det hele... Finder mandariner og cacaomælk til ham - stiller det frem på den sædvanlige plads, så han kan se hvad der er med i madpakken af ikke sædvanlige ting. Nu har jeg lige et par minutter i overskud, så jeg finder alle ingredienser til småkagebagningen frem, måler det op i et par små skåle - så, nu skal jeg ha Lauritz op...

20 minutter senere er han påklædt, har spist, fået redt krøllerne og set hvad madpakken indeholder og er kørt i taxaen - det gik som det skulle og i hans verden er der slet, slet ikke plads til uforudsete hændelser og forskydninger. Selv de to små skåle med vanilje og bagepulver, mel og et æg der lå på bordet blev bemærket og fik en højlydt kommentar og lidt uro med på vejen - men vi klarede det og han gav kys og tog selen på og kørte med taxa!

Tilbage i køkkenet fik jeg smeltet smør, delt ægget og rørt dejen sammen, ovnen var endnu ikke helt varm - så jeg kastede mig over madpakkerne til de 4 andre børn. Først den glutenfrie!
Æv, det nyindkøbte toastbrød i en glutenfri udgave var meget tørt... håbede at tunsalaten ville gøre det mere svampet! Fik pakket hele den glutenfri madpakke med sandwich, mandler, rosiner, frugtstykker, mandarin og cacaobrikken! Sådanne...Så var der limstifterne, saksene og de der nissehuer!
Og nu havde jeg selskab af 5 andre der IKKE er morgenmennesker og jeg begyndte at fornemme, at der ville blive ræs og morgenkaos...

HVOR var saksene? HVORDAN får jeg sat navn på limstifterne - og HVOR er min tush til at skrive på madkasser og så videre.
Midt i det satte jeg første hold tyttebøvsere i ovnen - 8 minutter er da lige tid nok til at nå at smøre lidt af den ene af de andre madpakker...
UPS ... nå da - det var det så IKKE!!! Uspiselige småkager!


Suk - godt der var mere dej i den røde Margrethe-skål... næste omgang ... og så var der en rødternet kjole der så gerne ville stryges... ups... farmand reddede den næste portion småkager ud, inden der sket flere fatale fejl.Tilbage til madpakkesmøringen - mandariner i flok, pære, bananer og så lige de

der cacaobrikker - og hov - vi skal jo have pakket de glutenfrie æbleskiver ned også - åh ja, og sukker og syletetøj - for hvem ved om der er nogle af de andre der rammer de almindelige æbleskiver med skeen fra flormelisen!!! Så det er bedst med eget af det meste... dermed mindskes risikoen for utilsigtet at få glutenbestandele med i sin egen glutenfire mad og dermed risikere at få løbemave og sidde på wc resten af fredagen - og tænk, det vil Dagmar gerne undgå!

Nå, der var klar til næste portion småkager... og jeg greb den røde Margrethe-skål og dykkede med skeen ned og smækkede et par klatter af dejen på bagepapiret! Blev forstyrret fordi der var snak om de der nissehuer igen - jeg kastede bagepladen ind i ovnen og fangede en kasse med den første julepynt, skubbede sakse, klistremærker og limstifter væk og ...konstaterede at der ingen julehuer var i den forventede kasse.
Hev et par kasser mere ned - INGEN nissehuer... hjæææælp... og nu var der atter småkager der skulle ud - mens jeg fik ordnet det, fremdrog ham min eneste ene - der ellers ikke ved hvor NOGET SOM HELST OPHOLDER SIG - 2 skønne nissehuer fra netop den kasse, som jeg mente de var i og som jeg HAVDE set igennem... suk!
Men godt at der nu også var orden på den del af festen!

Der var ti minutter og fire fletninger at flette til det var absolut sidste udkald til køretid - og NU var min sindstilstand ret så hovedet-under-armen-stresset-og-kaosramt, og her var det så, at jeg greb en rød Margrethe-skål og lagde klatter af dét der var deri, ud på bagepapiret.....

2 kommentarer:

Nanna sagde ...

Stort kram til dig. Sikken en morgen ;-) Om end jeg ikke kan lade være at smile stort. I formår da at klare alting i jeres dejlige familie - måske bortset fra at bare småkager af tunsalat, men det er nok godt detsamme.

Birgitte sagde ...

OK... jeg tror jeg ved hvad det var! Nu har jeg undervejs i læsningen med stigende spænding i maven så været næsten tilstede i morgenkaos og føler mig helt opløftet over at det ikke foregår i adstadigt tempo med lutter morgenro. De småkager der.... mon de bliver tradition? Kattens også at der ikke blev serveret for katten!