torsdag den 8. januar 2009

Jule-eftertanker (indlæg nr. 100)

Ja, nok er det et ikke helt passende ordvalg for tiden; JUL - men ikke desto mindre, så vover jeg mig ud i hele to ting vedr. julen - den forgangne og den kommende (nå, ja - om små 350 dage skal vi da til det igen, såhhhh....)


Først mit juletræstæppe... jahhh, det blev færdigt - ja, faktisk fik jeg lavet 2 tæpper!!

Det ene blev givet væk.... ikke fordi det ikke blev som jeg gerne ville have det, men fordi jeg blev så smigret over, at en anden syntes min kreation var smuk nok til at skulle pryde gulvet under hendes og hendes families træ!! Dét blev jeg glad over.... så det tæppe kom med hende hjem og så måtte jeg hurtigt lave et nyt til os selv!
Mine fotos er alt andet end gode.... men tæpperne er lige så skønne, som jeg havde håbet, at de ville blive - og lige præcis så skæve og "Susanne-agtige" som man vil kunne forvente, når det er fra min hånd ...! Og det er ment helt bogstaveligt og meget positivt!

Tidligere i december lavede jeg en bordløber - sådan efter 2 principper;
det ene er "de forhåndenværende søms princip" -
og det andet er ordsproget; "nød lærer nøgen kvinde at spinde"!
Den første giver jo sig selv - det var allerede indkøbte stoffer jeg skulle benytte!
Den andne derimod var sådan lidt frit oversat til, at jeg ikke havde råd til at indkøbe lige dét jeg havde lyst til, - en ny juledug til vores nere end 5 m lange spisebord. Der var tomt - heeeelt tomt i pengekassen. Men hjemme havde jeg en halv kilometer ufarvet hør (jahhh, det er det bedste "stof" jeg ved!) og en mængde andre stoffer af alskens slags - og så var det, at jeg tænkte, at min ide om et juletræstæppe kunne bruges til en bordløber også - og så kunne vores gamle, hørfarvede Sjødahl tekstildug nok danne undergrund for en kæk og multi-rød juleløber! Som sagt så gjort...

Her er et par bidder af den 4,80 m lange og blot 32 cm brede bordløber.

Den er med hørstof som midte og så med baner/rektangler af ialt 12 forskellige stoffer i kanten. Der er guld, silke, taft, ternet, prikket, stribet, pipitaternet, kina-mønstret, guldstribet, mørkerødt, lysere rødt og en enkelt i julegrønt med små elsdyr på, en med cremefarvet bund og vinrøde mønsterranker - og ja, jeg er bare SÅ glad for mine kreation.

Jeg lavede først en kort version - 4 meter og 90 er nu alligevel laaaaangt og hvis nu det ikke var en god ide... Så den første var således blot til et alm. bord - i længden ca. 95 cm - og med vlieseline og bagbeklædning i grangrønt bomuld var den simpelthen SÅ fin!
Jeg ville gerne, at en eller anden fik glæde af den - og da vi herhjemme ikke har korte borde, fandt jeg på, at den skulle gives som gave til en kær veninde.


Men lige som jeg stod for at ville pakke den ind i fint crepepapir med røde silkebånd om, fik jeg kolde fødder! Hun - veninden - er en smule mere kritisk end jeg, ting skal sørme være i orden og helt rigtige - og dét er det sidste mine ting er.
Jeg fik vist en smule præstationsangst, for hvad ville hun nu sige til mit lidt "skæve" gavegiveri her??
Ha - jeg er som regel god for en hurtig løsninge og er kendt for at være ret så handlekraftig og her-og-nu rykkende - så lige dér -to minutter i afleveringstid - fandt jeg på at lave mig et lille vare-mærke; "VIND og SKÆV" ... ja, ja - den var go' - så fik jeg jo taget brodden af hendes evt. små spidsfindige tanker om mine manglende trang til perfektionisme!!
(Selvbeskyttelse, tænker jeg det kunne kaldes.... )

Jeg plejer at ligge en lille vaskeanvisning ved det jeg syer eller strikker til andre - og det var da bare en udvidelse af det jeg her præsterede!
Så med en computer og printer samt mit yndlings brune-genbrugspapir fik jeg lavet en lille seddel, som jeg laminerede og satte på bordløberen med et stykke sejlgarn - det så faktisk proff. ud.....- og tænk, det virkede så godt, at der efter aftensmad indløb en sms til mig om, at venindens bedste kollega - der er Skals-uddannet - havde set min bordløber og gerne ville høre om hun kunne komme med i mit lille "firma" !!!! hi hi hi...Og så var der den sidste afrydning af julens pynt. Jeg tror dette var den december/jul hvor vi har haft mindst pynt oppe og pryde stuerne. Der har naturligvis været de til tiden hørende ting som kalenderlys og også en form for advents-kreation - stærkt inspireret af en vis Annes hvide advents-fad med isbjørne sidste år - ej, forrige må det jo nu være...


Isbjørne i advents-samling... og sidenhen blev de da lidt nytårs-fine med cerpentiner og hvad har vi...


Men ned kom også den smule pynt der var sat frem - og juletræet blev jo også plyndret...og så ikke ét ord mere om jul...i denne omgang!


1 kommentar:

Anonym sagde ...

Heisann Susanne!
Det var fint juletreteppe og løper! :) Jeg er dessverre ikke flink til sying og beundrer virkelig de som kan... skjevt eller ikke:) Jeg synst at de var så fine at de nok kunne vært utlagt for salg:)
Her hos meg er alt som minner om jul og nyttår bortpakket til neste år.. Litt vemodig også... Ha en fin uke du og resten av hele herligheten:)

Gode hilsener Elisabeth