mandag den 25. maj 2009

Dét er ægge godt
- eller hvordan det er at være konen UDEN æggene...
Uh ha - gi mig mine høns tilbage - jeg fortryder alt --uh huuuuuu!!!


Hr. Hans og alle hans høns

I begyndelsen af foråret nedlagde vi vores hønsegård - og også de sidste af vores æglæggende høns! Vi vil etablere en større, smukker og mere velplaceret hønsegård, og vi trængte også til at få skiftet ud i bestanden af vores høns...

Og havde jeg nu ikke været ramt af "periodevis Altzheimer light" så ville jeg kunne huske hvordan det gik sidst vi - for godt 6 år siden - også tog samme drastiske beslutning;
det er bare ægge godt!

Vi skulle jo ha' lavet den nye hønsegård først og købt de nye høns, FØR vi nedlagde og slagtede.... men det gjorde vi ikke - og dét er ægge godt!

For så skal jeg jo købe æg - og æg er vigtige og væsentlige, og er - som hende her siger i bogen "Et ordentligt brød" ét af de produkter - een af de råvarer - som vi bare dårligst kan tillade os at købe u-økologisk!!
( Her kan du læse om forskellen på de forskellige æg-"sorter" man kan vælge imellem at købe! Det er god og meget tankevækkende læsning....!)
Men så er de knag'me' dyre at indkøbe - helt vildt dyre - til min husholdningspengepung i alle tilfælde!! - og dét er ægge godt!

Knap 39 kr. gav jeg for denne bakke lækre brune øko-æg str. M/L i dag - og så er der bare 12 stk i sådan en pakke.
Og det er jo ikke fordi jeg ikke forstår, tror og anerkender at det ER dyrt at opdrætte og køre en produktion af økologiske æg ... det er bare fordi min husholdning plejer at ha gode egen æg fra glade, velpassede og så-godt-som-naturligt-øko-opdrættede høns, at jeg synes det at købe æg er et kæmpe hug i min hverdags-økonomiske formående....Her hjemme hos os er vi jo 11 personer - og vi er glade for mad med æg, for æg i kogt tilstand og vi bager en masse selv og bruger voldsomt mange æg... hver dag!!!Men jeg mærker en vis - og så ganske afgjort aldeles påkrævet - nærighed komme op i mig, når det går på brugen af de dyrtkøbte æg... og det er ægge godt!

Så jeg sukker, tæller husholdningspengene igen og igen, holder øje med hvert æg der bruges og drømmer i stille stunder om den smukke, velplacerede, velindrettede og helt igennem lækre hønsegård som snart - MEGET snart ... skal være at finde igen i min baghave ...

OG til den tid SÅ skal der laves æggekager, stabler af pandekager og masser af smørgule røræg... og æggestand og brød med æg i ... og vandbakkelser i læssevis...

Det hele skal blive til helt uden panderynker, men med milde smil og stolt latter - og dagen skal gå med at se på mine småpiger der, med kurven fint imellem sig, glade og trallende går iført deres småternede kjoler og fletninger, ned gennem have og om til det nye hønsehus og henter dagens fangst af hjemmegjort æg...... jamen, det bli'r meget bedre end GODT atter at skulle være konen MED æggene!
PS. Ja se så; pines skal man da... for på en lille rundtur gennem de blogs jeg besøger finder jeg denne her post!!! Tillykke til Hanne og familien - men oj, så ku jeg bare ikke dy mig og gik på jagt efter høns til salg HER OG NU!! Altså...

5 kommentarer:

Ulla sagde ...

Tredje gang må være lykkens gang. Skal du bygge hønsegård i pinseferien?

Jeps øko-æg er hundedyre. Vi er kun 3 derhjemme og der ryger rask et dusin om ugen... Så du bruger vist nemt en hund om ugen på æg.
Camilla Plum har mange rigtig fornuftige meninger om ordentlig mad. Det er en skam, der ikke er flere af hendes slags indenfor mad til institutioner og skoler

Annette sagde ...

Det kan jo slet ikke måle sig med æg fra egen gård, men jeg hvisker lige stille, at de i Netto er noget billigere - omk 28 kr for 10, så vidt jeg husker :o)

Lisbeth K sagde ...

Åh, Susanne - med den beskrivelse, er det lige før, at jeg får lyst til at have høns igen.

Nu er vores børn godt nok ikke de store ægge-spisere, men pandekager og kager tager jo også en del...

mortil9 sagde ...

Ulla - nej, jeg skal da strikke - spøg til side; det ville være skønt at få dne gård op at stå, men der er andre projekter der trækker energi lige i Pinsen. Datteren bliver MGK-student og skal fejres og lidt andet der skal til...

Annette - Åh, dét er da en forskl der batter - tak for dine hviskerier - er taget til mig...

Lisbeth K - WHAT!!! Har du ikke høns, Lisbeth - jamen, jamen, I har da omgivelser der nærmest fordre at man HAR høns... SKYND dig at få fat i sådan nogle - de laver ikke bare æg men omsætter også al køkkenaffald til fornuftige brugbare sager; æg og også masser af god gødning til blomster og urtehaven!! Skyld dig, Lisbeth!! Hvad i alverden har holdt jer fra at ha høns???

HANNE sagde ...

Jeg kender en god forhandler i Bording :O) Jeg glæder mig til vi kan hente de første æg hos vores nye beboere. Jeg kvier mig også hver gang der skal købes æg, det er efterhånden helt vildt, hvad en bakke øko-æg kan koste.
Dit garn fra Holst frister rigtig meget. Jeg bliver vist nødt til at kigge lidt på hendes side. jeg fik ellers et tip om en forhandler i skotland, som har noget rigtig lækkert garn til utrolig billig pris. Det hedder Knoll yarns og er nemt at finde på nettet.
Hav en skøn pinse :O)