lørdag den 10. oktober 2009

Oktober efterår, fødselsdage hver eneste måned her hos os, krybende kulde og dejlig brændeovnsvarme; fyringssæsonen begynder for alvor. Dog stadig først når vi når hen under aften, at vi tænder op, men i løbet af de kommende uger så begynder vi også at fyre op i dagtimerne.

Siderne på vores store brændeovn varmes ikke længere nær så meget op, uden at der er ild i brædeovnen. Øverste etage på brændeovnen er en vandtank der også er tilsluttet vores solfangeranlæg på husets tag. Derfor er der – også i vinterhalvåret med sol i dagtimerne – masser af varme i de store sidepartier. Ofte kan vores optænding i selve brændeovnen derfor udskydes lidt – men nej, snart ikke længere!
Der er koldt om morgenen, det er koldt for fingre og fødder… det er nu alles vintergarderobe skal findes frem, støves af og vaskes og sidenhen afprøves – bare for at se om ærmelængden virkelig kan holde til endnu en vinter, om der er farver og størrelse man kan gå og glæde sig over at skulle ha gang i.

Det er nu den tid på året hvor der skal ryddes god plads i vores lille 4m2 baggang. Så der atter er plads til alles vintertøj og diverse store støvler. Baggangen er forsynet med hele 3 – TRE – døre på de få meter væg. Én dør til køkken, én til badeværelset og så husets indgangsdør. Vi har gennem tiderne haft forskellige smarte anordninger for at få plads til alle…
Lige nu og her gennem de sidste vel 2-3 år har vi sat ægte, gamle, aflagte børnehavegarderober op. Fik foræret en "længe" – 7 garderobepladser, tror jeg der var – i ét stykke.
Meget besvær med at få det hentet – en del arbejde med at få dem bragt hjem til os, og sidenhen i at gøre dem anvendelige og bare en smule kønnere.
Så der var dømt afslibning, reparationer og ikke mindst en del maling.
Vi savede den op og delte den i de sektioner vi kunne få plads til og havde brug for. Derved gik et par af de inddelte garderober i stykker, men vi fik fire styk til at hænge/stå under væggen med det høje vindue og så én sektion for sig selv – til Lauritz - opsat lige mellem radiator og dør til badeværelset.
Over vinduet sidder en alm. hvid træhylde i hele rummets bredde - til alle cykelhjelmene.
Over radiatoren er der endnu en hylde med små pilekurve på - een til hver af familiens medlemmer - til huer, vanter, refleksvest, cykellygter mv. Og en tilsvarende hylde på den modsatte væg med den anden halvdel af familiens pilekurve!
Derunder er der desuden 6 dobbelte knager og yderligere 5 bag køkkendøren.
Endelig har vi et utal af Ikeas bedste stålskohylder, sat på væggen lige ovenover hinanden i hele rummets højde. De nederste med god afstand imellem, så der kan stå støvler og gummerøjsere… de øverste med mindre mellemrum i mellem. Det fungerer… ganske upåklageligt!
Oktober er også den tid på året hvor vores skobudget belastes mest…Det betyder en del - især for mig - at vores børn går i godt, sundt og ”ægte” fodtøj.


For mig er det bla. at det allerhelst skal være støvler af læder, og at de her i vinterhalvåret er med lammefoer… og at modellerne skal være af den brede, gode og fodvenlige bløde og bøjelige slags.
Angulus, ArautoRap og Andefødder er så klart at foretrække. Og NaturaLista er også et mærke med forholdsvis bred naturform og tilpas bløde og bøjelige såler.
Det betyder så også, at vi skal bruge en anseelig del af vores vinter-økonomi for at klæde vores børns fødder på. Men hellere lækkert, varmt og gedigent fodtøj af den bedste slags og så ”arvet, gammelt og godt brugt” i skidragter og andet tøj!!
Hvis man er lun og tilpas om fødderne – med god plads og ordentlige materialer – så er det for mig mere end okay, at man ikke er iklædt det allernyeste og dyreste, men derimod forrige års model i flyverdragt eller vinterjakke. Hellere sådan end omvendt!Så nu har jeg købt støvler til 3 ud af de 4 yngste.
Agnes på snart 13 år har en vanvittig B R E D fod ( - sådan; jeg-har-altid-svømmefødder-på-agtige) og bruger størrelse…..42!!! Til hende blev det et par sorte Andefødder-støvler… De er fine, lækre og passer godt til hendes type - og allervigtigst; hun er jublende glad! Men mand hvor er jeg chokeret over størrelsen….jeg mener str. TO-OG-FYRRE… det er immervæk en del større end hendes medsøstre - der svinger sig helt op i en 38-39 hvis det går højt! Men sej er Agnes og seje er hendes nye støvler… og dyre!!! 1099 kr. at betale….( så kan jeg nu i mit stille sind gå og grue for hvor i al verden vi finder et par hvide, brede str. 42 sko/sandaler, hvis barnet vælger at blive konfirmeret næste forår??)


De to yngste piger fik hhv. et par Angulus og et par ArautoRap.Dagmar fik sine støvler i en gennemlækker højrød og Gudrun fik støvler i en fed lilla farve og med en lille blomsterranke på skaftet.


Lange støvler begge par – det gir’ lidt godt ved ankler når man er i flyverdragter for så skiller man ikke sådan ad dér mellem skibuxeben og støvlekant!

Så i dag er der ryddet op i husets skopudsegrej og vi kan konstatere, at der gennem årene har være en del der har haft rødt fodtøj, men endnu ikke nogen med lilla – så vi må på jagt efter lige dén lilla farve skocreme…det lader sig nu nok sagtens gøre… mon ikke!?!

De to-tre ældste er jo så gamle at de skal sørge for deres fodtøj – og de er alle tre godt opdraget på den front, så også her er det læder og naturmaterialer der kommer først. Ældste datter går i Andefødder magen til dem hendes 3. lillesøster netop har fået.

Den næstældste har sine fede Naturalista støvler fra sidste år - og har hverken brug for eller råd til at ændre på det i år!
Stines to år gamle NaturaLista blå hellang model

Og 3. ældste er sådan lidt mere on/off mht. sine lange røde Naturalista støvler…


Hellang Naturalista model i ruskind og læder .
Vi har haft dem i to år - jeg har dem i choko-brun og 3. ældste har dem i højrød - og de er dejlige!

Hun har rent faktisk, som én af kun tre personer i vores store familie, slanke fødder med en lav vrist og kan smutte i en normal str. 38/39. Derfor er udbuddet større for hende end de af os der lever med en bred fod og et stort behov for god plads… også til fødderne! Og så er hun ubeskriveligt meget lidt rationel mht. tøj og fodtøj!!!

Så er der jo de to store drenge… uh ha – her er der altså noget modstand at bearbejde.
De er rørende enige med deres mor i, at har man det godt med fødderne, så er det lettere at være i godt humør og føle sig tilpas… meeen derfra og så til sådan for alvor at stikke ud i forhold til mainstream…uh ha, der er langt!!!
Sidste vinter var den første hvor jeg endte med at vælge ikke at købe vinterfodtøj til dem … de fik besked på at se sig om efter vinterfodtøj og så ville jeg med ud og se det an, før de købte det. Ingen af dem kom op med brugbare muligheder. Enden på det blev, at de måtte gå med deres almindelige fodtøj indtil kulde og vand ville drive dem til enten at få rigtige støvler, eller også måtte de klare sig gennem evt. sne og væde med nogle uldsokker, skisokker og så de lange grønne jagtstøvler der står til rådighed herhjemme.

Jeg var endnu ikke til fals for at gi den ældste af drengene den portion penge jeg havde reserveret til hans vinterstøvler og så kunne han selv lægge de par hundrede kroner oveni der ville kunne gi ham de helt ”rigtige” smarte, moderigtige og aldeles ikke varme støvletter… Men sådan kan man ikke samarbejde med mig! Desværre… ikke engang en laaaang sang om, at sådan måtte hans kammerater da få lov at gøre, kunne få mig til at gå med til det.

Mit budskab er nemlig, at jeg kun vil gi penge ud til det der er noget værd. Man skal ha noget for pengene, noget der kan dét der er brug for, noget absolut brugbart! Eller er det jo ikke en krone værd! Jeg er ikke nærig, eller urimelig – jeg er ret så fornuftsbetonet. Og jeg er parat til at betale op til 1500 kr. for et par vinterstøvler til ham – men kun hvis det ER vinterstøvler! Fodtøj der opfylder kravene til godt fodtøj! Og naturligvis køber jeg dem så kun, hvis han vitterlig vil bruge dem….
For nummer to af drengene blev det også uden de store falbelader. Han kunne dels bruge støvlerne han havde fra året før, og dels blev det jo ikke mange dage sidste vinter hvor der blev brug for støvler. Når først man er nået en alder hvor det mere er ophold og gåture udendørs end det er leg man foretager sig, så er der ikke helt den samme grad af behov for vinterstøvler.

Men i år kan han næppe passe sine to år gamle vinterstøvler – og jeg er ret så spændt på, om han og jeg kan matche et par af vinterens muligheder og få købt ham et par støvler som vi begge kan stå inde for…spændende! Mulighedermange forskellige - er der nok af - synes jeg!

4 kommentarer:

Losarinas mor sagde ...

Kan kun være enig i at fodtøj er vigtig. Alt andet kan arves.
Jeg har ingen indflydelse på mine børns valg mere.....
i takt med at de unge bliver så høje, får de altså også store fødder, så mon ikke det skulle være muligt at finde nogle fine hvide sko..Det tror jeg :-)
Og hvor kan jeg huske det, når mine 3 skulle have støvler, vintergummistøvler, flyverdragter mv. På een gang , suk !! Og du har lidt flere :-)

Bambi72 sagde ...

Det lyder til at der er fuldkommen styr på gangen og garderoben...
Ikke alt kan jeg se for mig... Mon du kunne lokkes til at fremvise denne gang ????
Jeg er i den grad tør for ideer, til at få orden på garderoben :-)

zeusstrik sagde ...

held og lykke til den unge mand og hans mor, i jagten :)

Ulla sagde ...

Ordentligt fodtøj er en menneskeret!
Jeg scorede DM's vinterstøvler til halv pris. Så må hun få traumer over, at det ikke blev lilla ecco. Nu er jeg så igang med at spare sammen til mine - har udset mig et par lilla angulus...

Du må kunne forhandle noget mængderabat hjem, hvis du tropper op med 3-5 unger og køber i samme butik?