onsdag den 1. december 2010

igen igen og igen

Tjaaa, så er det den første dage i årets sidste måned. OG den dag flere af de yngest her i familien har ventet på.. den 1. december.

Det er kalenderlyset der skal tændes

Det er pakkekalenderen i skolen der skal trækkes og endelig åbnes

OG det er i allerhøjeste grad JULEkalender i tv... eller... det VAR engang julekalender i tv!

VAR fordi jeg - som jeg også skrev sidste år - synes dårligere og dårligere om de valg der træffes på tv i forhold til vores små juleforventningsfulde fjernsynskiggere.

Dem er der ikke taget hensyn til.
Her arbejder man åbenbart hårdnakket hen mod at gøre dem til zapper-zombier endnu før de når at få to cifre i deres alder....

Dels har man på DR1 igen, igen, igen lavet en ikke spor sammenhængende historie kl. 17.30 (= børnetimetid for rigtig mange småbørn) - med den ellers absolut børnemindede og gode Sebastian - men den tager dog kun et kvarter, for så at gi dem 10 minutter med en, for mig at se, ganske underlødig, syg, amerikansk tegneserie om en fed kat ( = intet jul i det!) og til slut får de da så lige en gang 4 minutters mere sporadisk underholdning med den lidet juleinspirerende titel; Fup og Svindel!!!

Der kommer jo så senere - lige der hvor en del danske børn i julekalenderalderen rettelig bør ha deres sengetid; kl. 19.30 - en julekalender ... en FAMILIEjulekalender!!

Go'da'-mand-Økseskaft!
Dels er dét slet ikke en kalender egnet for småbørn OG dels er spændingen slet, slet ikke nok for familierne så børnene ser det ofte alene - OG spændingen er alt, alt for meget for de der er små endnu!!!


På den konkurrende kalender har man så i stedet valgt at sende den egentlig for såmbørn gode julekalender PYRUS - en ægte dansk julekalender med alt det, der gør den både spændende og værd at se for flere end de små... OG netop derfor ligger den så lige der kl. 20 - så sent at ingen småbørn bør vre oppe for at se de! Og da slet. slet ikke i en måned der i forvejen byder på for alt for meget underholdning, på masser af dårlig sukkerkost, på alt for mange arrangementer og al for megen gejl og utidig ophidselse i form af alle lige fra bedsteforældre, pædagoger, tanter og onkler samt et utal af reklamer og kataloger der konstant beder de små afgive ønsker og masser af foreventninger!! Det er syyyyygt!!!

Og åhhh og arrrghhh - dét er eddermanme for træls!!

For jeg er lige ved at tro at netop de der er børn nu, har om muligt endnu mere brug for roen, den søde, forudsigelige, lykkelige og ikke alt for ophidsende julehistorie i 24 fortløbende afsnit.
De har IKKE brug for enten en udvandet halvfærdig kalender med skiftende scener og historier, eller for en masser af halvfædig pædagogisk opbyggelig spændingshistorie, konkurrencer, sceneskift konstant eller larm og gøgleri!.

Jeg har igen i år taget konsekvensen og indført at vi kun ser vores egen julekalender - jeg har købt mig til dvd med en sikker vinder, en fortløbende historie om juleforventninger og forviklinger - med sange der repeteres igen og igen og som tager nogle minutter i hvert afsnit, med figurer der kommer til at kunne genkendes og huskes. Jeg har købt Bdr. Mortensens jul...


Ved nærmere eftertanke så kan jeg se at det nok havde været bedre for især Lauritz hvis det var
Linus i Svinget .


Dén smider man nemlig lige sådan helt belejligt en stor reklame ind for, netop når nu DR1.s egen børnetimetid er slut! (og den kan Lauritz huske og bliver totalt opgejlet når vi ikke n¨år at slukke for sebastian og dermed får reklamen for Linus' jul med!"!!)
Ohhh jamen, det er da FLOOOOT! - for dén er jo kun at se for de der kan se den nye underholdningslarme-kanal; Ramasjang!
Og ganske rigtigt gættet; det ka vi ikke!

MEN nu holder vi så egen jul i form af, at der skal ses dvd i stedet for tv - og så må mine unger udholde at de ikke er med i snakken om de ophidsende spændings julekalendre der kommer efter deres sengetid.... de stakler!

4 kommentarer:

Britt sagde ...

Helt, helt enig!!!!
Af årets børnetilbud er det kun Pyrus, der holder og den sendes for sent. Indtil videre har mine unger set den iført nattøj og børstede tænder, men det er for sent og jeg overvejer seriøst at købe den på DVD i stedet for, så vi kan se den lige efter aftensmaden. Eller bruge Sputnik, men så må vi nøjes med PC skærm og ikke den store fladskærm.
Jeg fatter simpelthen ikke hvad TV planlæggerne tænker på.
:-) Britt

Maria sagde ...

Her klarer vi genudsendelsen af Pyrus kl. 17.10 - der kan vi være med.
Jeg havde håbet på Bamses Jul, det havde Elvira elsket...
Sebastians Jul er dog meget hyggelig, men alt for kort.... :-( Og så kan vi desværre ikke nå begge. Så vi zapper... ;-)
Og af en eller anden årsag, synes Elvira også om Jul i Svinget, men hun er jo og ret vild med store børn... :-)
God ide med selvvalgt julekalender, men øv at den alligevel ikke holder helt.
Kram

Anonym sagde ...

åh, det minder mig så også lige om, hvordan min mor - i fuld alvor - for 5-6 år siden syntes, at det var SÅ SYND for Freya, at hun ikke fik set julekalender (fordi vi jo ik havde tv)...for "hun skulle da kunne snakke med om det med de andre børn"

øh, ja, altså, de andre børn vi sås med den gang, hendes jævnaædrende - der var to grupper; dem der heller ik havde tv ;) og så dem der havde men, det var altså ik Jul i Valhalla de så!!!

nå, men nu har hun vist vænnet sig til at vi bare er for mærkelige :)

hjemmemortil9 sagde ...

Britt; Ja, Pyrus havde vi optaget for år tilbage på VHS - men det kan vi ikke se længere fordi vores videomaskine ikke vil lege med mere! Man ku se fø li overspille VHS til dvd men det udstyr har vi ikke lige.... så vi nupper genudsendelserne om eftermiddagen i stedet!
Maria; Ja, men tak for tippet - for det er jo netop lige dét vi ska - se genudsendelsen kl. 17 om eftermiddagen! jep... sådan blir det! Og så sebastian på pc
Mette; Jamen hvem vil også bare være dem der går 12 af på dusinet!! Hi hi hi - ja, mærkelige og dejligt nærværende! Men ja, det er en bevidst handling at vælge anderledes for sine børn end det de fleste gør/kender/har - og krævende på den måde at man skal kunne redegøre for sig selv OM det er ok! Synes jeg. Og det er det for os i denne her sammenhæng!