onsdag den 26. november 2008

Forberedelser ...For nogle år siden fik alle mine - dengang bare 6 børn! - pakkekalender HVER morgen i julemåneden.
Da jeg een af gangene samlede de 144 - ja, éthundredeogfirefyrre - gaver på vores spisestuebord og gjorde klar til både indpakning og ophængning på de dertilindrettede pakkekalendre, blev jeg helt mør og lidt træt indvendigt af alle de små overflødighedsting der lå klar ...... og dengang besluttede jeg at vores børn ikke længere skulle have pakkekalender hvert år.

Der skal særlige begivenheder og aktiviteter til før det udløser en pakkekalender. Sidste år var den ældste fx på højskole - og dér var sådan en pakkekalender særligt velkommen - og overraskende - glædeligt - og temmelig meget misundt (- og nydt) blandt de øvrige kursister på højskolen.....

Men i år er der ingen særlige aktiviteter hos udvalgte af flokkens medlemmer..... men til gengæld fik jeg så LYST til at lave en adventskalender til dem alle... og den kommer første op at hænge når det bliver dagen før 1. søndag i advent. De ved det ikke - og det er godt - for gode gaver skal man modtage når man ikke går og forventer det, ikke?

Julegaver ved vi alle at vi får - og er vi een af dem der laver den totale udgave at en ønskeseddel så ved vi jo næsten også HVAD vi får! Det er dejligt at få gaver - også julegaver - men det er vist allerbedst når vi af og til får en helt uventet gave... uanset pris, brugsværdi eller behov.

Jeg får masser af gaver året rundt. Ikek de der store og pengemæssige værdifulde - men en hel masse gaver der er givet med spænding og lavet med hjerte og flid. Det er naturligvis børnens små kærkomne gaver jeg tænker på. De giver gerne gaver til andre. De elsker den lille spænding der er ved hele forberedelsen til at skulle give en gave. alt lige far at være kreativ og til at udvælge til HVEM denne ting er lavet. Det kan være alt lige fra en lille halskæde af fintklippede sugerørs"perler" og til smukke farvestrålende tegninger. Der er for mig ingen tvivl om at det allerstæreste er de der sommerfugle og spændingen i maven når man venter på at aflevere gaven, når modtageren pakker op (= hiver og flår i en ½ kilometer tape der er brugt for at få gavepapiret til at sidde fast!!!!!!)
og gaven beundres!

Det er dejlige øjeblikke... som helst og aldeles modsvares af den der knap så sødmefyldte, forventningsfulde spænding, når vi alle véd at det er gavetid, når det hele er papir og gavebånd og 6 ugers total forbrugerræs med potentielle ønsker og tusidneevis af gaver hid og did.

Jeg ved godt, jeg er en lidt morbid gave-killer, når jeg højlydt ligger Fætter-Fuc****-BR katalogets ønskeafkrydsningsliste for had, når jeg de gange hvor tv'et er tændt og flyder over med vanvittige behovsskabende reklamer og deslige!

Men jeg gør det nu alligevel; gør opmærksom på, højlydt og til alle der er i min nærhed, at det er et forbandet show og en så ulækker måde at skabe behov hos store og små.

Og så gør jeg mig mine forberedelser så VORES juleaften og gaveræs minimeres og så vi får sat fokus på det der tæller i stedte for at gå til i gavestress, julestress og u-hygge!

Med min vanlige håndfaste og skrappe logistik - julelogistik - så har vi sat vores december og selve juledagenen så meget i system, at det de sidste mange år har været en ren fornøjelse at gå december i møde.

Juleaften - der førhen var total kaos og masser af fuldstændige mærkværdige følelser og udbrud, har de sidste mange år herhjemme været hygge og ro, masser af god tid og en hel masse følelser af den mere behagelige, overraskende og ikke mindst rolige slags.

Det kan jeg lide - og det fylder os alle med varme og glæde...


En træt lille tulle går til ro efter en dejlig juleaften 2007


PS: Og bare rolig, ingen børn går grædende i seng juleaften - for vi får alle sammen flere gaver den aften. Der er købte og hjemmegjorte i en skøn blanding - og der er også forbrugerræs, i lille målestok, men mest af alt så er der JULEFRED, JULEGLÆDE og SAMVÆR!


10 kommentarer:

Nanna sagde ...

Hvor lyder det dejligt med julefred. Mads og jeg giver gaver til hinanden, hvis vi finder noget særligt - ellers ikke, og det kan jeg lide.

Jeg har været meget i tvivl om Aske skulle have pakkekalender i år. Men jeg har besluttet, at det skal han. Der kommer en lille ting til ham i den store sok hver morgen. Jeg elsker at hygge på decembermorgener (elsker morgener i det hele taget). Tænde kalenderlyset, tømme sokken (jeg fik gave i sokken, da jeg var barn), og spise morgenmad stille og roligt.

Jeg glæder mig allerede. Jeg tror der skal en saks i sokken en af de første dage, Aske vil så gerne klippe, og jeg tror han må have sin egen lille saks, der passer lige til ham.

Jeg tror mange børn elsker at give gaver. Jeg får tit legoklodser pakket ind i vaskeklude, og andre små hyggelige hengivenheder af Aske ;-) Her til morgen har Aske lavet gave til julemanden - tegnet og klippet. Julemanden kommer nemlig på besøg i vuggestuen i dag...

Kh Nanna

Shabby - Marianne sagde ...

Vi indførte fra start en adventskalender og så har ungerne en sok hængene på væggen (nu har jeg kun to børn) og af og til - pludselig (kan være om aften) kan der ligge en lille ting i sokken. Vi har fra dag et nægtet at deltage i gaveræset. Ungerne har fået gode brugbare gaver indenfor rimelighedens grænser - ønskelsiet kender vi ikke til men vi kender til ungernes ønsker og aldrig har jeg oplevet at en gave skulle byttes..... Vi voksne giver ikke og får ikke gaver...

Fru Knudsen sagde ...

Det lyder altsammen rigtig godt, men jeg synes nu det med julestress er svært at undgå. Sidste år lavede jeg en adventskalender til mine Bonus-forældre, som var ældre mennesker, og de blev så glade, sådan en kalender havde de aldrig fået før. Godt jeg nåede at give dem den, for min bonus-mor døde for 3 uger siden....., jo, du har ret julen skal primært være hjerternes fest

britt sagde ...

Åhhh, hvor er det godt at læse. Helt enig. Det er skønt at få og give gaver, men det skal helst være overraskelser.....og de behøver ikke være dyre eller endnu værre: "matche taksten".

Her i huset er vi på adventsgaver - også selvom der kun er 2 børn..

KH Britt

anne sagde ...

Hørt hørt, i store træk lige mine ord.

Pakkekalenderen er et must her i huset, men princippet er gode anvendelige gaver, og ting man alligevel mangler. Og så bruges en stor del af vores gavebudget til ungerne netop på pakkekalender og den 24. er gaven så knap så stor som budgettet tillader.

Vores jul drukner i gaver. Sådan er det nok når fætre og kusiner er voksne og alle ønsker at begave vores piger.
Indbyrdes er forholdene noget helt andet.

Men du har ret, ungerne hjemmelavet gaver er de bedste. Jeg ved at mellemste har syet et filtjuletræ til mig, hun kunne ikke tie, for det er jo så spændende med den her gave. Og jeg elsker dem, deres små hjemmegjorte gaver.

Hos os er BR for øvrigt også et no no, hurra for legetøjsforretninger der sælger kvalitet. I år har jeg netshoppet, legetøj i England er billigt, især pga den lave kurs der er på pundet.

Tak for dit dejlige indlæg

LindaMarsvin sagde ...

Jeg synes at julen er blevet for heftigt gaveoppustet. Vi var på gave med så mange familiemedlemmer vi ikke så i løbet af året. Jeg var nødt til at sige fra, gad ikke at stå endnu en gang og ikke vide hvad der faldt i god jord, bruge et hav af penge, og så få en besynderlighed retur. Så hellere købe noget til os fra os. Heldigvis var de fleste med på den.
Jeg vil have hjertet og inderligheden med i gavekøbene igen! Man kan sagtens finde en gennemtænkt gave til under 100 kr.
julepakkekalender, hmm.... syntes de store blev lidt utaknemmelige og krævende. Så så jeg et lille juletræ i Brugsen og tænkte at de kunne få et hvert til deres værelse, og så kunne sokken indeholde pynt eller ting til at lave pynt med.

kh Linda

Anonym sagde ...

Heisann!
Åhhh hvor flott at dere klarer å unngå julestresset! Vi prøver så godt vi kan å holde på avstand den jul som bare blir et mas og tjas. Vi lager mye julegaver selve og de vi kjøper skal ikke koste så mye... så er jo det også en utfordring i disse matrealistiske tider. Men julekallender har vi... Nå har vi bare fått ett barn, og mor i huset er veldig bekymret for at han skal bli bortskjemt. Så derfor må han dele kallender med sine foreldre:) Vi ordner åtte gaver hver- Men det trenger ikke å være kjøpt. I fjor fikk jeg blant annet et juleeventyr som min gutt hadde diktet:)Han var såååå spent når vi skulle åpne de gaver han hadde ordnet. Også får han forhåpentligvis lære at den største glede en kan ha er å gjøre andre glad;)

Dere må kose dere masse i førjulstiden- så skal vi øve på å å gjøre det samme:)

Gode hilsener fra Elisabeth fra Sunnmøre:)

Karen sagde ...

Tak for din skønne hilsen på min blog.
Jeg kan se jeg har været inde og se på din blog før.
Jeg synes jo det er fantastisk at du kan overkomme pakkekalender til så mange.....bare at få det pakket ind er jo en dags arbejde.

Jeg er sådan rigtig klar til basar.
Den har jo været forberedt længe og du skulle da være SÅ velkommen hvis det kunne passe ind.

Nu skal jeg lige lave de sidste pris skilte m.v. og så i seng.
Der var ellers julefrokost på mit arbejde i aften, men jeg er godt tilpas med ikke at deltage.

Karen

Lise (fru Kvist) sagde ...

Åh, hvor lyder det godt! Min 2 unger får gavekalender hver dag, men kun fordi jeg ikke selv fik som barn. Vi forsøger også at minimere stress & jag juleaften, og fordele spændingen lidt ud. Mine bedste gaver er bestemt også dem fra ungerne, jeg kan lige se deres små knyttede barnefjæs for mig, når de sidder med maling, snor, eller hvad der nu skal til.

Astrid sagde ...

Det var en fin post. Vi er nok ikke helt kvalificerede til glorien her. Vi gør, hvad vi kan for at skabe vores egne traditioner i juleånden, som vi forstår den. Ronja har pakkekalender - Frida har adventskalender. Næste år får de hver sin pakkekalender. Jeg elsker at lave dem, så det er ok. En af de ting vi gør for at fremme hyggen, er at vi inviterer hele banden til den 23. om aftenen - intet pres, ingen gaver, ingen forventninger, kun risengrød, nisseøl, juleklip, gløgg, hygge og juletræspyntning. Så kan de komme igen den 24., hvor vi minimerer kaos, så godt vi kan. Og faktisk synes jeg som regel, vi har det ret hyggeligt! :)