lørdag den 16. oktober 2010

At håndvaske uldtøjNu ved jeg jo godt, at jeg vist er sådan en smule ...gammeldags? - men jeg kan bare slet ikke forstå, at nogen kan synes det er for meget at skulle håndvaske lækkert strikketøj?! Jeg synes det er en uendelig lillebitte og nem indsats.

I dag har een af opgaverne - een af de dejlige af slagsen - været at få hold på den efterhånden store bunke af uldvasketøj. Alle de trøjer der er strikket i uld - de fleste af mig, nogle få af andre og så nedarvet til vores familie og så to i købestrik.I alt har jeg haft 9 stykker strik i vaskebaljen.Det foregår uproblematisk.
Det er vel tungt af og til - de store trøjer vejer godt til når de er gennemvåde. Men der er også en vis fryd og sejers-fornemmelse når jeg står der og sænker forsigtigt ned i baljen og nænsomt lader det håndlunkne vand rinde igennem hvert stykke uldtøj.
Dét er ren afstresning... ja, vel nærmest meditations-agtigt!


Sidenhen slæber jeg baljerne i kælderen og lægger tøjet i maskinen, til en ordentlig omgang centrifugeringe.
Vist er dét ikke helt som jeg oprindelig lærte - det er noget med at rulle i håndklæde og klemme og måske vride let... men jeg gir' det en tur på højeste omdrejninger i vores ven; den 7 kg.s Bosch vaskemaskine.
Dén har tjent os formidabelt - og jeg har endnu ikke oplevet, at der er gået noget galt, når jeg sender hjemmestrikket uld i centrifugen?!
Klar til en tur i "karusellen"!

Og så fik alle de 9 stykker rent strik plads rundt omkring - og i løbet af i morgen eftermiddag/aften - alt efter deres vægt og størrelse - vil der være rent, venduftende og frisk strik at lægge på plads på vores hylder i garderoben..... og tage i brug i ugerne der kommer.
Uldstrikketøjet vaskes kun sjældent - måske kan jeg finde på at "plet rense" hvis der kommer en enkelt plet her og der - men en god trøje kan holde læææænge før den atter behøver vask.

4 kommentarer:

Rikke R sagde ...

Jeg er nu altså så doven at bruge uld programmet på vaskemaskinen:-)

Losarinas mor sagde ...

Respekt ! Har ikke vasket uld i hånden siden børnene blev iklædt lanolinundertrøjer og ditto bukser.
Dit forrige indlæg berørte mig dybt.

Rikke sagde ...

Jeg elkser også det meditative i at håndvaske uld, og især til børnene fordi det tjenter et praktisk formål, at holde dem varme og tørre.

Med lanolinbukserne var det nærmest med omvendt fortegn, men fantastisk at opleve hvordan noget så lavteknologisk som lanolinbukser kunne holde tæt, luftetørre og så bruges igen. Det var nærmest med ærbødighed at de blev vasket.

Jeg drømmer stadig om at hente dem frem og få dem ibrug igen... Bare en sidste gang...

christunte sagde ...

Min vaskemaskine er meget, meget dygtigere end mig. Jeg kommer altid til at filte det lidt, hvis jeg vasker det selv, nemlig!