torsdag den 13. januar 2011

Så'n en helt almindelig torsdag

Rugbrød sat til sidste hævning sent i aftes - når sandheden skal frem så glemte vi det faktisk - altså at bage det igår aftes, da børnene var puttet!
Så de forventede fem timers hævetid blev øget kraftigt!! Men altså - de store rugbrød fik en skudfuld håndvarmt vand over skorpen, jeg prikkede med min træpind og trykkede en del luft ud af de mere end velhævede brød. Og kl. 05.00 var ovnen så varm at brødene gik ind.... og jeg gik i bad! Godt 1,5 time senere - kl. 06.30 slukkede jeg ovnen - tog brød ud af formenen og satte dem ind i den endnu varme ovn.
Så smurte jeg madpakker, lavede the og havregrød, vækkede første hold børn og sidenhen næste hold, så fik jeg vækket husbond og sendte dem alle af sted på een gang. En hurtig mundfuld the, tjek af skoletaske og kontaktbog, støvler og vinterjakke lagt parat og så var det tid for at få yngste søn op. Fik ham i tøjet, fik hældt havregryn og grovbolle i ham, og tre glas vand! - og fulgte ham lidt rodet til taxa! Den havde valgt at ankomme hele 15 minutter før tid i dag. den slags kan sønnen ikke rumme og dermed fik vi lige slået morgenprogrammet itu
for det stressede ham så vældig meget, at jeg måtte skrue bissen på, for at vi fik ordnet det hele, kys og kram og vinke vinke - af sted med ham.
Klokken nu 8.12 - jeg når to mundfulde af theen og een runde på strikketøjet for at falde lidt ned efetr at skulle ha lauritz af sted.
De to småpiger vågner - den ene skal være hjemme fra skole for hun har lungebetændelse. De to er gode sammen! Og så syg er hun ikke længere. Men vi har jo muligheden for at hun er hjemme indtil energien og overskuddet atter er i form! De leger lidt og får så tøj på, manden min kommer tilbage fra at have afleveret skolebørn. Han skal bage to lagkager til et loppemarked på friskolen i eftermiddag, jeg går ned og begynder at arbejde på kontoret. Der er en del at tage fat på i dag. Jeg elsker at arbejde om formiddagen fremfor over middag. jeg er bare mest frisk på den tid af dagen! En veninde ringer. Hun har også børn med særlige behov og har brug for støtte før et vigtigt møde vedr. børnene i efternmiddag. Vi snakker en times tid.
Imens sætter jeg dagens vask nummer to over, henter en kop the og nipper lidt visne blade i kontorets potteplanter, sorterer en kasse Lego og finder 7 - SYV!! - par Bratch-sko mellem Lego'et og får dem i kassen der egentlig er beregnet til at holde lidt syr på de damers fusser og fodtøj!
Efter endt samtale skal jeg ha en kort besked af manden min, så kan jeg lige nå at sætte den 3. vask over og vel tilbage på min arbejdspind er der mails at besvare, blade at pakke og en sælger ringer med tilbud om et nyt lay out til "ingen penge"!
Det bliver frokosttid - jeg skal beundre døtrenes opfindsomme lagkagepyntning - OG vi bliver opmærksom på, at min gode mand jo har bagt glutenholdige lagkagebunde! Ups... jamen, det betyder at mor må igang med at bage en glutenfri lagkagebund -for vi herhjemme skal da også ha flædeskum og kage til kaffen i dag! Anledningen...? bare fordi vi kan li det!
Efter frokostens tre stykke rugbrød med hjemmerørt tunsalat, masser af grøtn og en ostemad, pisker jeg flødeskum til lagkagerne og mens manden kører på skolen og afleverer de smukkke lagkager til dagens loppemarked, har jeg gang i bageriet! Jeg laver dej til hjemmebagte grovflutes - både almindelige OG glutenfrie - som skal følge den stærke og gode tomatsuppe vi skal ha til aftensmad i aften. far laver suppen senere i eftermiddag - men dejen skal jo nå at hæve så jeg må igang!
Og så er der lige den 4. vask der skal sættes over! Jo, jo jeg ser ud til at nå dagens 5 forventede maskinfulde... og øhhh, nå ja, så skal de jo bare lige hænges op også! I fyrkælderen ved siden af vaskerummet er der plads - hvis man er systematisk i sin fordeling - til tre maskinfulde. Desuden kan der hænge en vask i det tilstødende rum - og så er det hele tørt om 1½ døgn! Sidste vask i dag er specielle sager der vaskls een og een - min marimekko-kjole, ældstesønnes dyre striktrøje og en pink vaskfuld med alskens lækkerier til mine tøsebørn! SÅDAN.... og da jeg var vel tilbage i køkkenet igen, var jeg i panik et kort øjeblik! Det så ud som om mine lagkagebund i ovnen var blevet brændt på i overfladen - indtil jeg kom i tanke om at det jo var en CHOKOLADEbund jeg havde valgt at bage!!!! Ro på! Tøsebørnene hviler med en disneyfilm de har set ca 40 gange før - dene ene af dem blunder vist lidt i stuens bedste storl og med sin dyne og pude fundet frem til afslapning. der er ro og fred i dag! Ingen fare på fære der.... jeg når at rydde lidt væk i køkkenet og da kagen er færdig og ude til afkøling kommer manden atter hjem - han har budt på en cykel på loppemarkedet og det skal jeg jo lige høre om! Så går jeg atter ned på min pind på kontoret ... og nu kan jeg høre at manden min er igang med at piske fløden til den rutebilslagkage vi skal mæske os i til kaffetid - mums!
Om lidt kommer de med en portion til mig og eftermiddagens sidste opløb her på mit kontor er i fuld gang.
Klokken 15.30 ankommer sønnen med taxa - og han kræver mandsopdækning så vi er nødt til at være to voksne tilstede - han kræver 1:1 indtil sengetid!
I dag er det mig der er hans protegé og jeg har fundet aktiviteter der skal holde os igang frem til kl. 18 hvor vi spiser alle sammen. derfra kan han atter have brug for at være mandsopdækket - i hvert tilfælde skal een af os altid ære i hans umiddelbare nærhed og klar til at kunne afværge og opretholde en rolig atmosfære for og med ham. efter bad og aftentoilette er der aftensang for de tre yngste i familiesengen og kl. 19.30 slukker vi lyset og de tre sover stort set med det samme. Så er det de stores tur til lige at få vendt dagen og hvilke gøremål der er at tage stilling til. mens vi voksne har badet og puttet de tre yngste, har de 4 ældre børn ordnet køkkenet, støvsuget og lagt vasketøjet fra gårsdagen sammen, ryddet op i de forskellige kroge og er nu igang med at gøre sig klar til hverdagen i morgen!
Mon det er til at forstå at jeg efter sådan en hverdag stille synker ned i min gyngestol og er nok en anelse ...brugt!?

9 kommentarer:

Maria sagde ...

Shit Susanne.... Jeg bliver helt træt, oven i det træt jeg var, af mit eget lille liv.... ;-)
Kram

Pia sagde ...

Ja da, det er helt sikkert til at forstå. Håber da ikke at ALLE dine torsdage ser sådan ud :-)
Jeg kender problemet med special kost til allergiker. Vor søn kunne ikke tåle æg, så jeg fremstillede æg af hørfrøslim. Intet mel måtte han få, og mange andre fødevarer. Foruden at han har dyrehårsallergi og pollenallergi. Det kræver lidt ekstra arbejde, også når der skal bages og se ud som det vu andre skulle spise, og så var vi kun 4 i familien :-)

Pia sagde ...

Ja da, det kan jeg da sagtens forstå. Håber ikke ALLE dine torsdag ser sådan ud.
Vi har en søn der er allergiker, og han kunne ikke tåle æg, så det blev lavet af hørfrøslim, ingen melsorter fra korn, måtte han få, så jeg har også altid bagt 2 portioner, så han kunne få det samme som os. Dertil kommer at han har allergi over for støvmider, dyrehår og pollen. Det giver lidt ekstra arbejde, og så var vi kun 4 personer i familien :-)

Pia sagde ...

Undskyld jeg belaster dig, men vil du ikke være sød at slette den ene af mine kommentarer. Jeg var ikke opmærksom på, at du skulle godkende dem inden de blev udgivet, så jeg troede mit svar var smuttet ud i det blå :-)

Pia sagde ...

Undskyld jeg belaster dig, men vil du ikke være sød at slette den ene af mine kommentarer. Jeg var ikke opmærksom på, at du skulle godkende dem inden de blev udgivet, så jeg troede mit svar var smuttet ud i det blå :-)

Anonym sagde ...

Ja, det er et aktivt liv at være hjemmeløbende mor til mange - men hvilket liv! Herlige hverdage! Håber lagkagerne blev nydt i fulde drag!
:-) Mette

Laila sagde ...

Ja det kan godt blive nogle lange dage ind imellem, men hvor er det dejligt at der mellem linierne kan læses at du elsker det og at du er stolt af din familie og den måde hvor på i klarer det hele sammen! Skøn læsning som slet ikke giver mig sved på panden, men nærmere gør mig lidt misundelig.. :o)

Tante T sagde ...

Og puuuust ud...
Oveni det hele har du så lige overskud til et velskrevet blogindlæg :) Fuld forståelse for brugthed ved aftentide ;)
KH Trine/Tante T

Losarinas mor sagde ...

Jeg forstår din trang til at synke dybt i´ned i gyngestolen :-)
Med kærlig hilsen og STOR respekt- Miri